Anthony Karel Čater s. p.

The Medium is the Message - Marshall McLuhan

Sredstvo je sporočilo

Squirrel

Slaven citat Kanadčana Marshalla McLuhana je že postal temelj več sodobnih pristopov poučevanja in učenja, kot na primer Poučevanje kot subverzivno dejavnosti Neila Postmana in Charlesa Weingartnera, je pa tudi ključen pri mojem strukturiranju pouka.

V bistvu to pomeni, da največ dobimo od načina učenja: ključno je, kako se učimo – ne samo, kaj se učimo. Morda to zveni samoumevno, vendar sem delal že s številnimi obupanimi strankami, ki niso razumele zakaj vse njihovo branje in slovnične vaje niso pripomogle k bolj opazni izboljšavi govornih spretnosti. Napredovali so samo pri branju in slovničnih vajah! Res je, da se moramo najprej naučiti osnov, potem pa moramo to znanje čim več uporabljati. Preprosto rečeno, moramo prakticirati.

Podobno je z učenjem vožnje avtomobila: nobena količina branja o vožnji ne bo nadomestila praktične vožnje. Branje knjig in gledanje filmov sta odlični dopolnili k učenju jezika, vendar moramo tudi govoriti in pisati čim več, resnično uporabljati jezik, ki se ga učimo. Posebej, če je cilj več kot zgolj pasivno razumevanje.